//Türk Kahvaltısı

Türk Kahvaltısı

Yaptığımız ankette aldığımız en popüler yanıtlardan biri de “Türk kahvaltısı” ile ilgiliydi. Ankette kahvaltıyla ilgili şu yorumlar yapıldı:

  • Türk kahvaltısı çok zengindir.
  • Türkler kahvaltıda çok fazla şeyi bir arada yerler. Basit bir kahvaltı yapmaktan hoşlanmazlar.
  • Türkiye’de kahvaltı için bir restorana ya da birisinin evine gidilmesi çok normal bir şedir.
  • Türkler kahvaltıda kahve değil çay içerler. Kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içerler.
  • Türkler kahvaltıda domates, salatalık gibi bazı sebzeler de yerler. Türkiye’de “zeytin” kahvaltıda yenir.
  • Simit, peynir ve çay Türklerin kahvaltıda en çok sevdiği şeylerdir.

Kahvaltıda Neler Olur?

Mutlaka peynir olur hatta birden çok çeşit peynir olur. Zeytin, reçel, bal, kaymak, tereyağı, domates, salatalık, kuruyemiş, sucuklu yumurta, simit, börek vb. gibi tatlı ve tuzlu birçok yiyecek olabilir. Genellikle  haftasonu yapılan kahvaltılar daha zengin olur.

 

 Mutlaka “Çay”

Kahvaltıda mutlaka çay olur. Çaysız bir kahvaltı düşünülemez. Türklerin sabah uyanır uyanmaz kahve içme alışkanlığı yoktur. Sabah kalktıklarında ilk olarak çay demlerler. Çay, “demlik” adı verilen bir kapta yapılır ve demlenmesi için beklenir. Poşet çay tercih edilmez. Çay, kahvaltı boyunca içilir.

Türkler çayı küçük, cam bardaklarda içmeyi severler. Türkiye’de hemen herkesin evinde bu bardaklardan bulunur. Türkiye’de çay, sadece kahvaltıda içilmez. Günün her saati içilebilir.

Türkler sadece çay içmeyi değil, çay ikram etmeyi de çok severler.  Birçok Türk, evlerinde ve iş yerlerinde misafirlerine çay ikram eder. Bu bir gelenektir. Ev ziyaretlerinde ise çayla birlikte pasta, börek, kurabiye gibi yiyecekler de ikram ederler. Bazı restoranlarda da garsonlar yemekten sonra çay servisi yaparlar.   Bazen  “ister misiniz?” diye sormadan da çay ikram ederler. Çünkü  hemen herkes çay içer. Özellikle yemekten sonra çay içmek Türkler için bir alışkanlıktır.

 

Kahve – Kahve altı    

Türkler her ne kadar çok çay içseler de kahve de içmeyi de severler; ama “Türk kahvesi”ni tercih ederler. Kahvaltı boyunca çay içerler ve daha sonra Türk kahvesi içerler. Kahvaltı sözcüğü “Kahve – altı” sözcüklerinin birleşimidir. Türk kahvesi sert olduğu için açken içilmez ve öncesinde bir şeyler yemek gerekir. Bu nedenle kahvaltı sözcüğü, “kahve-altı”  yani “kahveden önce” anlamı taşır.

 

Kahvaltıya Gitmek

Türkler için kahvaltı önemli  ve keyifli bir öğün olduğundan kahvaltı için birinin evine ya da bir restorana gitmek  sosyal bir etkinliktir. Türkiye’de özellikle haftasonları  birçok restoranda kahvaltı servisi olur. Bu restoranlara genellikle arakadaş gruplarıyla gidilir ve uzun süren kahvaltılar yapılır.

Türkler restoranda ya da evde arkadaşlarıyla sohbet ederek yemeği çok severler. Bir restorana gittiklerinde hemen yemek yiyip kalkmazlar; çünkü Türkler için amaç sadece yemek yemek değil, sosyalleşmektir. Bu da yemek masalarında uzun süren sohbetlerle gerçekleştirilir.

Birçok kültürde olduğu gibi Türk kültüründe de birinin evine yemeğe giderken yiyecek bir şeyler götürmek yaygın görülen davranıştır. Bu kahvaltı için de geçerlidir.

“Türklerde misafirlik” ve “Misafir – ev sahibi davranışları” konularına “Bayram Ziyareti” bölümünde daha fazla yer vereceğiz.

Ayşin Önder

Her hakkı saklıdır.           

Yazının bir kısmı ya da tamamı kaynak gösterilmeden kopyalanamaz.

 

 

 

 

 

 

2017-08-08T23:27:48+03:00 27 Mart 2017|

Leave A Comment