//Günlük Yaşamda Türkler

Günlük Yaşamda Türkler

“Günlük Yaşam” adlı bölümde Türklerin günlük yaşam davranışlarına, sohbet tarzına , bazı kalıp ifadelere ve dilbilsel olarak şimdiki zaman kullanımına yer vedik.
Yaptığımız ankette Türklerin günlük yaşam davranışlarıyla ilgili yapılan yorumlar şunlardı:
Türkler;
“Çok canayakın insanlardır.”
“Yardımsever ve misafirperverlerdir.”
“Araba kullanmadıkları sürece iyi insanlardır.”
“Dokunarak konuşmayı severler.”
“Ailenizle ilgili soru sormayı severler.”
“Özel yaşamınızla ilgili direkt soru sormayı severler.”
“Onlarla vedalaşmak uzun sürebilir.”

Tabii ki tüm Türkler için geçerli olmasa da bu yorumların genel olarak doğru gözlemlere dayandığını söyleyebiliriz.

Türkler samimi insanlardır.

Tanışma bölümünde de bahsettiğimiz gibi Türkler karşılaştıkları zaman eğer resmi bir ilişkileri yoksa birbirlerini yanaklarından öperek selamlaşırlar. Bu videoda da birbiribini tanıyan kişilerin öpüşerek selamlaştığını, yeni tanışanların ise sadece tokalaşarak selamlaştığını görüyorsunuz.
Türkler günlük yaşamda iletişimlerinde samimi olmayı severler. Özellikle yakın çevreleriyle iletişimlerinde bunu görebilirsiniz. Samiyetlerini konuşurken birbirlerine dokunarak gösterebilirler. Bazı kültürlerde garip karşılanabilen bu davranış Türkler arasında normal karşılanmaktadır.
Yabancıların Türklerin sohbet tarzlarıyla ilgili garip buldukları bir başka durum ise Türklerin aileye ve özel yaşam ilişkin direkt soru sormalarıdır.

Türklerin çok alışık olduğu bu tarz sorular özellikle batı kültüründen gelenler tarafından yadırganabilir. Bu davranış tarzının daha çok Akdeniz ve Orta Asya kültürüne özgü olduğunu söyleyebiliriz.
Türkler için bu tür sorular sormak, konuşulan kişiye ve ailesine verilen önemi göstermektedir. Türkiye’de özellikle orta yaş ve üzeri kişiler sohbet sırasında anne baba kardeş gibi aile bireylerinin nasıl olduklarını, neler yaptıklarını sorabilirler; sormazlarsa kendilerini ilgisiz hissederler. O yüzden bu durumu meraktan daha çok kültürel algılamak gerekir.
Türklerin özel yaşama ilişkin çekinmeden direkt soru sormalarının nedeni ise bu soruların çok özel olduğunu düşünmemeleridir. O yüzden Türkler karşılarındakilere “Evli misin?” “Çocuğun var mı?” gibi sorular sormaktan çekinmezler. Tabii ki her toplumda olduğu gibi eğitim düzeyi ve yaşam tarzının bu tür diyaloglarla direkt bağlantısı vardır. Küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar başkalarının yaşamlarıyla daha ilgili olabilirler.
Vedalaşmak için tek bir söz yetmez!
Türklerin yüz yüze ya da telefonla konuşmalarına tanık olursanız diyaloğu bitirmekte güçlük çekitiklerini düşünebilirsiniz. Türkler tek bir veda sözcüğünün sohbeti bitirmek için yeterli olmadığını düşündüklerinden çoğunlukla vedalaşma gereğinden uzun sürebilir. Tanımasalar bile tek tek aile bireylerine selam söyleyen Türklerle karşılaşabilirsiniz. Onlar için hızlı bir şekilde vedalaşmak kibar bir davranış değildir ve karşıdaki kişiden ya da sohbetinden hoşlanılmadığını gösterebilir. Böyle anlaşılmaması için de samimi konuşmalarını samimi bir biçimde sonlandırmak isterler, bu da vedalaşmanın uzamasına neden olur. Türklerin evlerinden ayrılan misafirlere de benzer şekilde davrandıklarını görebilirsiniz. Evde başlayan vedalaşma kapı önüne kadar devam eder. Misafir gitmeden kapı kapatmak da hoş karşılanmaz. Hatta birçok Türk, misafirleri ayrılırken apartmanın ya da evinin dışana kadar onlara eşlik eder. “Türklerde Konukseverlik” bölümünde bu konuya daha detaylı değineceğiz.

Dilsel Unsurlar:

Dilbilgisel olarak şimdiki zamanın öğretildiği 4. üniteye ait “Günlük Yaşam” bölümünde şimdiki zaman (present continuous tense) kullanımı ve bu zaman yapısıyla kullanılan belirteçler (adverb) öne çıkarılmıştır.
Yabancı dil Türkçe öğretiminde temel seviyede öğretilen zaman yapılarının başında “şimdiki zaman” gelmektedir. Bunun nedeni bu zamanın kullanım sıklığı ve genişiliğidir. Şimdiki zaman yapıları Türkçede hem içinde bulunulan zamanı, hem gelecek zamanı, hem de geniş zamanı ifade eden durumlar için kullanılabilir. Bu videoda her gün yapılan rutin işler, günlük yaşam aktiviteleri şimdiki zaman kullanılarak ifade edilmiştir.

Ayşin Önder

Her hakkı saklıdır.

Yazının bir kısmı ya da tamamı kaynak gösterilmeden kopyalanamaz.

2017-08-08T23:27:47+03:00 11 Temmuz 2017|

Leave A Comment