Coğrafi olarak yedi bölgeye ayrılan Türkiye’de her bölgenin kendine özgü yöresel yemekleri ve yemek kültürü vardır. Herkes tarafından bilinen bazı yemeklerin pişiriliş tarzı bölgelere hatta şehirlere göre bile değişebilmektedir. O yüzden çok zengin olan Türk mutfağını ve geleneksel yemeklerini tek bir yazıyla anlatmak mümkün değil.
Türk sokak yiyecekleri de benzer biçimde bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte en çok tanınanları “döner, balık ekmek, kokoreç, midye dolma, gözleme” dir.
“Pidecide” adlı bölümde popüler Türk yiyecekleri denildiği zaman ilk akla gelen “pide”ve dünyaca tanınan “döner”e, yine popüler bir içecek olan “ayran”a yer verdik.
Döner – Kebap
Türkiye’de hemen her köşe başında bir pideci ya da dönerci görmek mümkündür. Restoranlarda da servis edilen bu yiyecekler aynı zamanda Türk sokak yiyeceklerinin de vazgeçilmezleridir.
Dünyanın bir çok yerinde tanınan “döner”, farklı ülkerlerde “kebap” olarak da adlandırılır.
Aslında “kebap” Arapça “kızartılmış et” anlamına gelen, hem Türk hem Arap mutfağına özgü et yemeklerinin genel adıdır. Yani Türkiye’de “kebap” denildiği zaman akla birçok türde et yemeği gelmektedir. Bu kebaplar pişiriliş biçimi, kullanılan et ve hatta yapıldığı bölgeye ve servis ediliş biçimine göre farklı adlar alır. Adana kepap, Urfa kebap, İskender kebap, beyti, patlıcan kebabı, çağ kebabı, vb birçok türü olan kebapların bir kısmı şişte pişirildiği için dünyada “şiş kebap” adıyla da tanınır.
Kebabın çok fazla türü olduğundan Türkiye’de bir kepap restoranına gittiğinizde uzun bir menü ile karşılaşırsınız. Döner ise bu kebap türlerinden sadece biridir; ancak diğer kebapları yemek için bir restorana gitmeniz gerekirken döneri her yerde bulmanız mümkündür. Restoranlarda pide üzerine sosla servis edilen döneri sokaklarda ekmek arası ya da dürüm şeklinde de satın alabilirsiniz.
Pide – Lahmacun
Pide ve lahmacun da döner gibi popüler yiyeceklerindendir. Bir tür pizzaya da benzetilen pidenin de birçok türü vardır ve içine konan malzemeye göre sipariş edilir (kıymalı, kaşarlı, mantarlı, sebzeli, karışık,….). Sadece kıymalı- soğanlı olarak hazırlanan “lahmacun” ise pidenin daha ince ve yuvarlak olanıdır.
Her ikisi de Türkiye’de çok severek tüketilen yiyeceklerdendir.
Yoğurt – Ayran
Türkiye’de “yoğurt” tatlı bir yiyecek değildir. Türk mutfağında önemli bir yeri olan yoğurdu, Türklerin kahvaltı dışında hemen hemen her yemeğin yanında yediklerini görebilirsiniz. Türkler yoğurdu çok tüketmelerine rağmen kahvaltıda yemeyi tercih etmezler; ama onun dışındaki öğünlerde severek yerler. Hatta birçok kişi yoğurdu evde kendisi yapar. Marketlerde de meyveli yoğurtlar dışında tatlı yoğurt bulunmaz. Bunları da daha çok çocuklar tüketir.
Türkiye’de yoğurt tatlı bir yiyecek olmadığı için yoğurtan yapılan “ayran” da tatlı bir içecek değildir. Yoğurt, su ve tuz karışımı olan ve evde de kolaylıkla yapılan “ayran” yemeklerin yanında en çok tüketilen içeceklerden biridir. Özellikle döner, pide gibi yiyeceklerin yanında tercih edilir.
Yemek Siparişi;
Restoranda yemek siparişinde markette ve pazardaki diyaloglara benzer kalıpların kullanıldığını fark etmişsinizdir.“alabilir miyim?” “ister misiniz?” “lütfen” “olsun- olmasın” gibi kalıp ifadeler yemek siparişinde de kullanılır.
Ünite 2’ye ait “Kahvaltı”, “Pazarda”, “Markette” ve “Pidecide” adlı videolarda Türklerin yeme-içme alışkanlıklarına, alışveriş tarzı ve davranışlarına, bazı popüler yiyecek ve içeceklere yer verdik. Aynı zamanda alışveriş ve sipariş ile ilgili dialoglarda kullanılan dil yapılarını ve kalıp ifadelerini örneklemeye çalıştık.
“Bayram” ve “Helva Tarifi” adlı bölümlerde yine geleneksel Türk yemekleri ve tatlılarından bahsedeceğiz.
Ayşin Önder
Her hakkı saklıdır.
Yazının bir kısmı ya da tamamı kaynak gösterilmeden kopyalanamaz.
Leave A Comment